Personlig och hållbar stil med second hand i Stockholm

29 mars 2021
jonas_olsson

Det finns många skäl att handla sina kläder second hand i Stockholm. För många handlar det om att hitta unika kläder. Skapa en personlig stil, samtidigt som du tänker på miljön. För är det något vi blir allt mer medvetna om, så är det att vi  måste hushålla med resurser. Att vi måste tänka hållbart och långsiktigt. 

Det går inte längre att slita och slänga. Det har aldrig varit riktigt okej, men nu är vi mer medvetna och ser vad det får för negativa konsekvenser. I världen råder textilbrist, det innebär att vi måste återbruka och återvinna mycket mer.

 

Många namn på samma fenomen

Återbruk, preloved, preowned, second hand, loppis och vintage. Det är några benämningar på marknaden för begagnade kläder. Alltså plagg som ägts eller använts av någon före dig. Ibland är de oanvända, har hängt i en garderob som ett felköp, och inte använts. Men för någon annan kan det vara just det man letar efter. 

Vissa plagg som ibland betecknas som vintage är ofta av mycket god kvalité, har en fin design och har ibland varit mycket dyra i inköp. Är ett plagg av god kvalité, har det också längre livslängd, både för användare nummer ett och efterföljande. Kvalité lönar sig, inte minst miljömässigt. 

 

 

Gillar du en viss tidsperiod och stil?

Har du förälskat dig i en tidsperiod och den stil som var rådande då? Kanske gillar du 1930-talet eller 1970-talet? Ju äldre tidsperiod, desto svårare att hitta genuina kläder från den tiden, men i gengäld är de ofta av väldigt bra kvalité. På 1930-talet investerade man i några få hållbara och välgjorda plagg som höll länge. Slit och släng kom inte på fråga. På så vis har en del överlevt till idag. Gillar man 1970-talet är utbudet större. Kvalitén kan variera, men det går att hitta fantastiska kreationer.

Fler nyheter